SOLin monikulttuurinen työryhmä: Yhdessä kohti tasa-arvoisempaa työyhteisöä

“Tärkeintä on arvostaa ihmistä ihmisenä ja kuunnella.” Näin sanoo SOLin monikulttuurisen työryhmän vetäjä Adil Khan. Hänen mielestään työryhmä tekee tärkeää työtä sen eteen, että kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti ja kaikilla työntekijöillä on samat oikeudet ja mahdollisuudet työskennellä hyvin.

Adilin perusperiaate ihmisten arvostamisesta ja kuuntelemisesta kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sen vieminen käytäntöön monikulttuurisessa työympäristössä on monimutkaisempi juttu.

SOL, on monikulttuurinen työpaikka: noin 80 eri kansallisuutta ja yli 60 kieltä.

SOLin henkilöstö- ja lakiasioiden johtaja Timo Sairanen kertoo, että tämän vuoden keväällä SOL Palveluissa tapahtui historiallinen käänne.

– Ensimmäistä kertaa SOL Palveluiden historiassa työntekijöistä yli 50 prosenttia oli ulkomailta tulleita. Tämä on käytännön esimerkki siitä, että meillä työtä tehdään hyvin erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Yhdessä tekemällä ja toisia ymmärtämällä työt sujuvat ja kaikilla on mahdollisuus menestyä työssään, hän sanoo.

Timo ja Adil tekevät paljon yhteistyötä. SOLin monikulttuurinen työryhmä on toiminut jo 17 vuotta. Sen tavoitteena on edistää monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta eli kaikki tuntevat itsensä tervetulleiksi, arvostetuiksi ja tuetuiksi riippumatta heidän erilaisuudestaan työpaikalla.

Työryhmä on perustettu tukemaan SOLin kansainvälistä henkilöstöä ja varmistamaan, että jokainen työntekijä tuntee kuuluvansa joukkoon.

– SOLin työryhmässä edistetämme monikulttuurisuutta, inklusiivisuutta ja tasa-arvoa strategisesti. Monikulttuurisessa työpaikassa jatkuva koulutusta on tärkeää, jotta esihenkilöt voivat kohdata erilaisia kulttuureja, kommunikoida tehokkaasti ja antaa palautetta rakentavasti, Adil kertoo esimerkkinä.

Toimintaa halutaan laajentaa

Adil ja Timo muistuttavat, että monikulttuurisuus ei tarkoita ainoastaan eri maista tulevia, vaan se sisältää myös eri-ikäiset ihmiset ja eri työkykyiset ihmiset.

– Työ jatkuu ja monipuolistuu. Nyt nuorille työntekijöille on perustettu oma ryhmänsä, jossa halutaan kuunnella ja auttaa erityisesti heitä. Myös muun muassa täsmätyökykyiset ja Keltaiset Pantterit eli eläkkeeltä töihin tulevat ovat SOLille tärkeitä ryhmiä. Kaikki tekemisemme lähtee ”Ihmiseltä ihmiselle” -ajattelusta, Timo Sairanen toteaa.

Adil vetää monikulttuurista työryhmää oman työnsä ohessa. Hän toivoo, että työryhmään saataisiin lisää jäseniä eri puolelta Suomea.

– Tarvitsemme kokonaisvaltaista näkökulmaa. Uskon, että meillä riittää sekä työtä että motivaatiota, sillä lähtökohtanamme on kaikkien tasa-arvoinen kohtelu ja samat oikeudet työntekoon.

Lue koko artikkeli näköislehdestä.