Pyykit puhtaaksi luontoa säästäen
Pesula-ala kehittyy vauhdilla ympäristöystävällisempään suuntaan, SOL Pesulapalveluiden ympäristö- ja projektivastaava Tiia Smolander (vas), laatu- ja kehitysvastaava Kati Talikka ja myymälänhoitaja Irma Sartanen (oik) kertovat
SOL satsaa pesulapalveluiden ympäristöystävällisyyteen sekä koneissa että aineissa. Kemiallisen pesun ympäristövaikutuksista tulee kyselyjä kuluttajiltakin – niihin oivallinen vastaus on hiilivetypesu.
Pesula-alalla kehitystä ympäristöystävälliseen suuntaan tapahtuu niin pesutekniikoissa kuin aineissakin.
– Jatkuvalla koulutuksella pesuloiden henkilöstö pysyy muutoksissa mukana. Myös uusien tekijöiden koulutus on kattavaa, ja usein pesulassa tiedetäänkin, millainen huolto vaatteelle on parasta vaikkei pesumerkintöjä olisikaan, ympäristö- ja projektivastaava Tiia Smolander SOL Pesulapalveluista kertoo.
Tietokoneohjatut vesipesukoneet säästävät pesuaineita, vettä ja sähköä.
Kemiallisen pesun suurin muutos on ollut siirtyminen hiilivetypesuun.
– Hiilivetyliuotin on ympäristöystävällinen. Hiilivetypesu on täysin suljettu prosessi. Liuotinaine tulee pesurumpuun koneen alaosassa sijaitsevasta tankista koneen oman pumppujärjestelmän lisätessä joukkoon tarvittavat pesun apuaineet. Pesun jälkeen käytetty neste menee koneen tislaimeen, josta puhdas aine kiertää takaisin tankkiin. Hävikki on minimaalinen, samaa puhdistettua liuotinainetta voi käyttää aina vain uudestaan.
Myös vesipesu on uudistunut
Tietokoneohjatut uudet vesipesukoneet nielevät aineita ja vettä tarkasti säädellyt määrät. Aineet ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja myös sähkön ja vedenkulutusta seurataan tarkkaan.
Uudet pesumerkinnät
UUDET pesutekniikat ovat tuoneet tekstiileihin myös uusia hoito-ohjemerkintöjä. Perinteisen kemiallisen pesun merkin eli ympyröidyn P-kirjaimen rinnalla vaatteessa voi olla ympyröity W-kirjain kertomassa emulsiopesunkestävyydestä. Hiilivetypesun merkki puolestaan on ympyröity F.
– Jos tuotteessa on P-merkki, sen voi ilman muuta pestä hiilivetypesussa, Tiia Smolander SOL Pesulapalveluista kertoo.
– Jos tuotteessa on P-merkki, sen voi ilman muuta pestä hiilivetypesussa, Tiia Smolander SOL Pesulapalveluista kertoo.
– Pesuaineiden annostelu vesipesukoneisiin tapahtuu automaattisilla annostelijoilla, eikä henkilökunnan tarvitse käsitellä aineita lainkaan. Ympäristön eteen tehdään siis työtä koko ajan, kaikilla palvelun eri osa-alueilla.
– Olemme pyrkineet vähentämään myös muovin käyttöä, sanoo Smolander.
– Jopa pesulahenkarit sisältävät metallia paljon vähemmän kuin ennen, lisää SOL Pesulapalveluiden laatu- ja kehitysvastaava Kati Talikka. Smolander kertoo, että myös ennen pesua tapahtuvassa tahranpoistossa henkilöstö on koulutettu olemaan tarkkana, ettei aineita tuhlata.
Emulsiopesu säästää vaatetta
Vesipesun ja kemiallisen pesun rinnalla SOL pesuloissa on tarjolla vielä kolmaskin ammattipesutekniikka, emulsiopesu.
– Sitä voisi kuvata käsinpesua vastaavaksi hellävaraiseksi vesipesuksi, Kati Talikka valaisee.
Emulsiopesussa aineet suojaavat vaatteen kuidut niin, että vesi ei pääse vaikuttamaan niihin yhtä paljon kuin tavallisessa vesipesussa.
– Vaate ei silloin kutistu eikä rypisty, Talikka täsmentää.
Pesulan käyttö on ympäristöteko
Helsingin Runeberginkadulla sijaitsevan SOL-Pesulan myymälänhoitaja Irma Sartanen sanoo, että kuluttajat kysyvät joskus kemiallisen pesun ympäristövaikutuksista.
– Yleensä kysytään, ovatko käytettävät aineet allergisoivia, mutta myös niiden vaikutukset luonnolle kiinnostavat, Sartanen kertoo.
SOL käyttää luotettavia, ympäristöstä välittäviä pesuainetoimittajia, joiden aineet ovat alan kehittyneimpiä.
Esimerkiksi emulsiopesuaineet ovat läpäisseet Saksassa Hohensteinlaboratorioiden sytotoksisuustestin, mikä tarkoittaa, että pesu on varmasti ihoystävällinen.
Iloisen keltaisen hiilivetykoneen sisältä löytyy tekniikkaa kuin pienestä tehtaasta.
Sartanen on tyytyväinen kehitykseen, joka alalla on tapahtunut hänen 20-vuotisen uransa aikana.
Laatu- ja kehitysvastaava Kati Talikka ja ympäristö- ja projektivastaava Tiia Smolander suosittelevat kuluttajille pesulan käyttöä.
– Pesulapesu on ehdottomasti ekologisempaa kuin kotipyykkäys. Esimerkiksi lakanapyykin saa pesulassa puhtaaksi paljon vähemmällä vesi- ja pesuainemäärällä, Smolander kertoo.
Lisäksi kiinnitämme erityistä huomiota turvalliseen työskentelyyn.
– Se on työtä työympäristön hyväksi, Talikka lisää.
Suojakäsittely pidentää tuotteen käyttöikää.
– Lisäksi kuivausrummussa kuivatut ja sileäksi mankeloidut lakanat tuottavat huoneilmaan paljon vähemmän pölyä, muistuttaa Kati Talikka, joka nauttii mankeloitujen lakanoiden tuomasta arjen pienestä luksuksesta.
Talikka muistuttaa varsinkin allergisia myös petivaatteiden säännöllisestä huollosta.
– Tyynyt pitäisi vuoden aikana pestä kuusi kertaa, peitot muutaman kerran, hän huomauttaa.
Tiia Smolander puolestaan muistuttaa siitä, että tahranpoisto pitää tehdä tuoreeltaan.
– Jotkut tahrat ovat sellaisia, että ne itse asiassa tulevat enemmän esiin, kun tahraantunut vaate on roikkunut kaapissa seuraaviin juhliin. Poistokin on pitkän ajan kuluttua tietysti paljon vaikeampaa.
Suojakäsittely vähentää pesutarvetta
Smolander, kertoo että SOL pesuloissa tehtävä tekstiilien suojakäsittely on valinta ympäristön hyväksi.
– Se vähentää pesutarvetta ja pidentää siten tuotteen käyttöikää. Joitakin vaatteita ei valmistajan mukaan voi pestä lainkaan.
– Silloin mietitään asiakkaan kanssa yhdessä, miten vaatteen voi huoltaa. Jos sopivaa pesutapaa ei löydy, tarjolla on raikastusmenetelmä, joka desinfioi vaatteen. Raikastusta voi käyttää muillekin tuotteille, joita ei voi pestä, kuten laukuille ja kengille.
TEKSTI JA KUVAT ANNAMARI IRANTO