Lean-filosofiaan perustuvan Kerralla oikein -malli on käytössä jo useissa erilaisissa SOLin kohteissa.
– Sen avulla saavutamme konkreettisia, suuriakin säästöjä asiakkaillemme. Samalla työhyvinvointi paranee, kun työntekijöidemme päivät kuluvat ilman tarpeetonta stressiä, asiakkuusjohtaja Kari Haahtela kertoo tyytyväisenä.
Lean-filosofiaan perustuvaa Kerralla oikein -mallia käytetään hyvin erilaisissa kohteissa.
Käytössä on PDCA-menetelmä, jota sovelletaan uudessa 90012015 ISO-standardissa. Asiakkuusjohtaja Kari Haahtela on tehnyt töitä Lean-filosofian parissa SOLissa jo muutaman vuoden. Haahtela kertoo, että kokemuksia prosessien kehittämisestä on kertynyt muun muassa siivouksen, kiinteistönhoidon ja vartioinnin osalta. Toteutamme nämä hankkeet yhteistyössä asiakkaidemme kanssa ja olemme myös konsultoineet asiakkaitamme heidän omien prosessien kehittämisessä.
Kokemuksia SOLin Kerralla oikein -mallin toimimisesta on kertynyt hyvin erilaisista kohteista, ja tulokset puhuvat puolestaan.
– Esimerkiksi Helsingissä valtioneuvoston kampusalueella palvelumme pystyi poistamaan työntekijöiltämme peräti kaksi tuntia hukkaan menevää työaikaa päivässä ja siirtämään nämä resurssit laatua ja lisäarvoa tuottavaan työhön. Myös esimerkiksi Radissonin Royal-hotelleissa on saavutettu merkittäviä etuja.
– Olemme käyttäneet Kerralla oikein -mallia myös kauppakeskuksissa, liikennevälineissä ja pesuloissa, siis hyvin erilaisissa ja erikokoisissa kohteissa.
– Asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä ja jopa suositelleet meitä Lean-osaajina muillekin, Haahtela toteaa tyytyväisenä.
Haahtela kertoo, että tavoitteena ei ole vain ajan säästäminen.
– Kun työntekijöiltämme ei kulu aikaa turhaan tekemiseen, heille jää enemmän aikaa keskittyä asiakkaidemme kannalta oleellisiin tehtäviin ja laatu paranee.
Konkreettiset tavoitteet
Prosessien kehittämisen tavoitteet ovat hyvin konkreettisia.
– Kun esimerkiksi suunnittelemme huolellisesti työpäivän aikana käytettävät aikataulut, reitit, työvälineiden sijainnin ja tarvittavat kuljetuksen apuvälineet niin pääsemme eroon turhista askeleista ja odottelusta. Kohteiden työntekijät osallistuvat tähän kehitystyöhön, mikä on tärkeää, koska juuri he ovat työnsä parhaita asiantuntijoita.
– Samalla työntekijöidemme työhyvinvointi paranee, kun turhat askeleet ja työtehtävät jäävät pois ja he voivat käyttää työaikansa olennaisiin asioihin.
Haahtela korostaa, että tärkeää on myös toiminnan jatkuva kehittäminen eikä mikään organisaatio tule koskaan valmiiksi.
– Asiakkaidemme tarpeet saattavat myös muuttua nopeassakin aikataulussa.
– Kaikessa yksinkertaisuudessaan menetelmä on kuitenkin hyvin konkreettinen ja tehokas. Miettimisen, ideoinnin ja mahdollisen töiden uudelleenjärjestelyn jälkeen seinälle jää pitkä rivi vihreitä lappuja, joiden joukosta pilkistää muutama keltainen lappu.
Esimiehet perehtyvät PDCA-menetelmään
Kari Haahtela kertoo, että esimiesten koulutuksessa on perehdytty PDCA-menetelmään, jota sovelletaan myös uudessa ISO 90012015 standardissa.
– Tämä laadunhallintajärjestelmiä käsittelevä standardi julkaistiin vuonna 2015. Lisäksi olemme paneutuneet koulutuksissa erityisesti systemaattiseen ongelmanratkaisuun A3-lomakkeen avulla ja jatkuvan parantamisen valkotaulun avulla. A3 ja jatkuvan parantamisen valkotaulut kuuluvat olennaisesti yhteen. Jatkuvan parantamisen valkotaululla yksi parannus, idea tarkoittaa yhtä A3-lomaketta per parannus.
– Puututaan peliin ja ratkotaan niin ongelmia että päästään juurisyiden ääreen. Jokainen voi miettiä kolmea asiaa mikä parantaisi omaa tekemistä!