SOLin visio on olla edelläkävijä tekoälyn hyödyntämisessä omalla toimialallaan.
”Uskomme, että tekoäly voi merkittävästi parantaa yrityksen kilpailukykyä. Sen avulla voimme parantaa tehokkuutta, tehdä parempia päätöksiä, edistää innovaatioita, parantaa asiakaskokemusta ja optimoida resursseja”, luettelee SOLin tietohallinnosta vastaava Joni Westman.
Yritys panostaa tekoälykoulutuksiin vastatakseen teknologian nopeaan kehitykseen. Henkilöstölle on tarjolla monipuolinen koulutusohjelma. Kaikille avoin peruskurssi lisää tekoälylukutaitoa sekä laajentaa ymmärrytystä siitä mitä tekoäly on. Lisäksi SOL on järjestänyt 10-osaisen webinaarisarjan, joka käsittelee käytössä olevia tekoälytekniikoita. Toimihenkilöille on myös tarjolla syventäviä koulutuksia.
Westmanin mukaan SOL kannustaa työntekijöitä kokeilemaan ja oppimaan tekoälyn käyttöä.
”Tekoälyn käyttöönottaminen vaatii koko organisaatiolta avointa mieltä, rohkeutta ja oikeutta epäonnistua. Koska kyseessä on niin uusi asia, tarvitaan kokeilunhalua. Jos meillä ei ole rohkeutta kokeilla, tekoälyn tuoma arvo voi jäädä pintapuoliseksi”, hän sanoo.
Uusiin kokeiluihin halutaan rohkaista esimerkkien kautta.
”Toivomme, että ihmiset kertoisivat hyviä esimerkkejä siitä, missä tekoäly on milloinkin auttanut käyttäjäänsä. Ei ole väliä onko asia pieni tai iso, pääasia on, että uudesta työkalusta on ollut apua omassa työssä.”
Laadukasta tekoälyn käyttöä
Joni Westmanin mukaan siinä missä henkilöstöltä tarvitaan kokeilunhalua, yrityksen pitää olla sitoutunut siihen, että tieto on ajantasaista ja turvattua.
”Yrityksenä meidän pitää vastata siitä, että oikeat henkilöt saavat ajantasaista tietoa oikeaan aikaan. Tämän vuoksi meidän prosessimme pitää olla kunnossa sen osalta mitä tietoa tallennetaan, mihin ja miten sitä säännöllisesti evaluoidaan. Tässä myös tiedottamisen ja ohjeistamisen merkitys korostuu.”.
Koulutusten avulla pidetään huolta, että tekoälyä käytetään tehokkaasti. Laatua pidetään yllä myös jatkuvan parantamisen kulttuurilla.
”Tekoälytyökalujen käytössä ei voida tyytyä nykytilaan tai ensimmäisiin kokemuksiin. On sitouduttava oppimiseen ja avoimeen vuoropuheluun siitä, miten työkaluja käytetään ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Tämän lisäksi kehitämme mittareita, joiden avulla voimme seurata, että edistymme tekoälyn käytön kehittämisessä.”
Jo nyt SOLin työntekijät käyttävät aktiivisesti tekoälytyökaluja muun muassa ohjeiden kirjoittamisen apuna, käännöksissä ja palaverimuistioiden puhtaaksikirjoittamisessa.
”Meillä on käynnissä nyt ensimmäiset pilottikohteet. Niiden kokemuksiin perustuen olemme laatimassa toimintasuunnitelman siitä, miten tekoäly jalkautetaan isommalle joukolle toimihenkilöitä”, Westman kertoo.
Käytössä luotettavat tekoälymallit
SOLin tekoälyn käyttöönottamisessa on pohdittu myös työkalujen tietoturva-, yksityisyys- ja syrjintäriskejä. Westmanin mukaan syrjintäriskiä ehkäistään eettisen ohjeistuksen avulla.
”Käytämme vain valikoituja, luotettavien kumppaneiden tekoälymalleja. Näin varmistamme, että tietoturva ja yksityisyysriskit ovat kunnossa. Olemme kieltäneet yleisten tekoälymallien käytön kaikilla muilla paitsi julkisilla tiedoilla.”
Westmanin mukaan tekoälyn ja sen käytön pitääkin noudattaa yrityksen eettisiä periaatteita.
”Tekoälyn käyttämisen ja sen tuottamien asioiden tulee olla läpinäkyviä, ymmärrettäviä ja vastuullisia. Sen käyttäjien pitää saada mahdollisimman helposti selville se, mistä tekoäly käytettävissä olevan tiedon saa.”